Uusi kunnanvaltuusto aloitti työnsä

uusi_valtuusto_IGSuomussalmen uusi huhtikuun 2017 vaaleissa valittu kunnanvaltuusto kokoontui ensimmäisen kerran 19.6.. Ensimmäisessä kokouksessa valitiin eri toimielinten jäsenet sekä valtuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajat. Kaikkien toimielinten kokoonpanot löydät Suomussalmi.fi:ssä. Syksyllä uusia valtuutettuja odottavat perehdyttämiskoulutukset sekä talousarvion ja kuntastrategian valmistelu.

Kommentti: Mitkä ovat tärkeimmät tavoitteesi ja odotuksesi tulevalle valtuustokaudelle?

Erja Helttunen, valtuuston puheenjohtaja

Erja Helttunen

Eri-ikäisten asukkaiden, kuntalaisten sekä henkilöstön terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on minulle tärkeää. Ennaltaehkäisevä toiminta on satsaus tulevaisuuteen. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintamalli on luotava asiakaslähtöisyys edellä. Maakunnallisella ja moniammatillisella yhteistyöllä saamme palvelut parhaiten turvattua. Elinympäristön kunnossapito ja kulttuuripalvelujen tukeminen luovat viihtyisyyttä ja tulevaisuudenuskoa kuntaan.

Yhteistyön kehittäminen yrittäjien kanssa edesauttaa työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaamista. Nuorten työllisyyttä ja opiskelumahdollisuuksia Suomussalmella tulee parantaa. Myös perheiden tukeminen on tärkeää. Meillä on luonto-, retkeily-, liikunta- ja matkailualalla potentiaalia, jota kannattaa hyödyntää pitkäjänteisesti esimerkiksi harjoittelupaikkoina nuorille.

Toivon kuntalaisilta aktiivista osallisuutta päätöksentekoon sekä rohkeita ja innovatiivisia aloitteita. Maakunnan sisällä yhteistyötä kannattaa lisätä ja valtion ja seutukuntien rahoitusta hankkeille hyödyntää aktiivisesti. Valtuutetuilta odotan viisaita ja tulevaisuushakuisia päätöksiä kuntalaisia kuunnellen.

Terttu Huttu-Juntunen, valtuuston 1. varapuheenjohtaja

Terttu Huttu-Juntunen

Iso kysymys, joka koskettaa kaikkia kunnan päättäjiä, on väestökadon hillitseminen. Olemassa olevista työpaikoista on pidettävä huolta ja elinvoimaa kerättävä pienistä puroista. Suomussalmen vahvuuksia ovat muun muassa aktiivinen kulttuuri- ja järjestökenttä, joiden tukeminen lisää kunnan elinvoimaa. Kulttuuri luo henkisen pohjan kunnalle ja tarttumapintaa ihmisten osallisuudelle. Järjestöt, kuten kyläyhdistykset, terveysalan järjestöt sekä urheiluseurat, taas tarjoavat hyvinvointia ja vuorovaikutuksen mahdollisuuksia kuntalaisille.

Vasemmistoryhmän edustajana haluan huolehtia kunnan vähäosaisista. Tahdomme tarjota kanavia osallisuuteen ja mahdollisuuksia mielekkääseen elämään esimerkiksi pitkäaikaistyöttömille. Myös peruspalvelut kunnan alueella on turvattava sote-uudistuksen jälkeenkin. Toinen minulle tärkeä tavoite on tyhjien terveiden tilojen, kuten Kurimon palvelutalon, saaminen takaisin käyttöön. Rakennukset tarjoavat valtavasti mahdollisuuksia, kun taas purkamisesta on paljon kuluja. Valmistelemme parhaillaan aloitetta asiasta.

Pentti Moilanen, hallituksen puheenjohtaja

Pentti MoilanenTärkeintä on, että pystyisimme tekemään päätöksiä hyvässä yhteistyössä niin luottamushenkilöiden kuin kunnan viranhaltijoiden kanssa. Toivon, että saisimme pidettyä saman Suomussalmi-hengen kuin aiemmilla valtuustokausilla. Myös koko Kainuun alueella on tärkeää, että kunnat pystyvät keskenään hyvään yhteistyöhön.

Kunnan on luotava edellytyksiä yritystoiminnalle ja siten työpaikkojen muodostumiselle. Tavoitteena on saada sekä Suomussalmelle että koko Kainuuseen lisää elinvoimaa. Sote- ja maakuntauudistuksissa keskeistä on, että ihmisille pystytään antamaan tarvittavat hoivapalvelut omalla kotipaikkakunnalla. Toisaalta Kainuun keskussairaalan osuus on koko maakunnan kannalta merkittävä.

Ruukinkankaan koulun tilanne vaatii pikaista ratkaisua. Kaikki mahdollinen on tehtävä, jotta oppilaille ja työntekijöille saadaan terveyden kannalta turvalliset tilat. Olosuhteita parannetaan tänä kesänä tehtävillä korjauksilla, mutta oma arvioni on, että lähivuosina edessä on uuden koulun rakentaminen.

Veijo Holappa, hallituksen 1. varapuheenjohtaja

Veijo Holappa

Kunnan täytyy entistä enemmän keskittyä elinvoiman kehittämiseen ja työpaikkojen lisäämiseen. Meille olisi tulossa uusia asukkaita ja paluumuuttajia, jos töitä olisi tarjolla. Tämä ei ole helppo tehtävä, mutta niin tärkeä, että siihen pitää panostaa. Uusien työpaikkojen luominen vaatii yritystoimintaa, jota kunta voi tukea esimerkiksi neuvontaa kehittämällä, Kainuun Edun palveluita hyödyntämällä ja toimitiloissa avustamalla. Matkailu on Suomussalmen tulevaisuutta, mutta tarvitsemme myös teollisuutta työpaikkojen luomiseksi.

Kuntalaisten hyvinvointi on otettava huomioon uudessa kuntastrategiassa. Meidän on mietittävä, miten kuntalaisille voidaan tarjota hyvä elämä. Ihmiset viihtyvät Suomussalmella, ja etunamme on luonnonläheisyys sekä luontoon liittyvät aktiviteetit. Palvelutarjonta on pidettävä riittävän korkeatasoisena, jotta ihmiset haluavat pysyä täällä.  Kunnan tulee myös pohtia keinoja säilyttää väestörakenne monipuolisena niin, että Suomussalmella riittää ikääntyvän väestön lisäksi lapsiperheitä ja nuoria.

Teksti ja ryhmäkuva: Suvi Koskela. Yksilökuvat: Vesa Rannikko

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.