Korpi iloitsi 150-vuotiasta Suomussalmea

150vjuhlat-27

Suomussalmen 150-vuotisjuhlaviikonloppu Korven ilot 6.–8.10.2017 keräsi runsaan määrän yleisöä. Viikonlopun aikana pohdittiin Suomussalmen historiaa ja tulevaisuutta sekä nautittiin hyvästä musiikista, ruuasta ja yhdessäolosta.

Perjantaina kunnanvaltuuston juhlakokouksessa hyväksyttiin Suomussalmen uusi kuntastrategia, matkaopas kuntamme tulevaisuuteen. Sen pääteemoja ovat rohkea kehittyminen omia vahvuuksiamme hyödyntämällä, luonnonläheistä elämäntapaa ja historiaamme unohtamatta. Kokouksessa tehtiin myös periaatepäätös kylien kehittämisrahaston perustamisesta.

valtuuston_juhlakokous-4

Vintage Suomussalmi -näyttelyn avajaiset perjantai-iltana kiinnostivat niin monia, että galleria Kieppi oli tupaten täynnä yleisöä. Tilaisuuden aluksi luovutettiin harrastajakulttuurirahaston palkinto Suomussalmen Kalevalaiset Ry:lle ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä suomussalmelaisen kulttuurin edistämiseksi. Näyttelyssä esillä olevien valokuvien kuvaajien sukulaiset kertoivat tarinoita kuvien takaa. Näyttely on avoinna galleria Kiepissä Suomussalmen pääkirjastolla 28.10. asti kirjaston aukiloaikoina.

vintage_suomussalmi_avajaiset-3

Lauantaina Ruukinkankaan koululla tarjoiltiin palvilihakeittoa ja pullakahvit ennen kansanjuhlan alkua liikuntahallissa. Kuudelta aloittanut Pohjolan yö veti juhlakansaa parketille pyörähtelemään heti ensimmäisistä valsseista alkaen. Seuraavana esiintynyt The Heater tunnelmoi countryrockilla.

Illan pääesiintyjää Pete Parkkosta varten yleisö alkoi kerääntyä lavan eteen jo heti edellisen yhtyeen lopetettua. ”Hyvää syntymäpäivää Suomussalmi! Mahtavaa olla täällä!”, aloitti Parkkonen energisen keikkansa.

kansanjuhla-11

Sunnuntaina Karhulanvaaran koulun sali täyttyi jälleen juhlavieraista. Suomussalmen rastin naisvoimistelijat avasivat tilaisuuden tuomalla vaakunan saliin näyttävän koreografian saattelemana. Laura Matilainen, Irina Khaikovich, Kalevalan lasten folkloreryhmä Tarina, juhlakuoro ja musiikkiopiston jousitaiturit hurmasivat yleisön musiikkiesityksillään. Anja Lahma-Mulari tiivisti Suomussalmen tarinan kalevalamittaiseen runoon. Suomussalmen ystävyyskunnan Kalevalan piirin edustajat toivottivat 150-vuotiaalle ”rauhaa, rakkautta ja kaikkea hyvää”.

Kunnanjohtaja Asta Tolonen luki otteen Suomussalmen kunnan perustamiskokouksen pöytäkirjasta ja nosti esille, kuinka paljon Suomussalmi on kehittynyt olemassaolonsa aikana: ”Perustamiskokouksen aikoihin vuosina 1867–1868 vallitsivat ankarat nälkävuodet, jolloin maassamme kuoli nälkään tuhansia ihmisiä. Onneksi terveys-, asuin- ja elinolosuhteet ovat 150 vuoden aikana huikeasti parantuneet esi-isiemme kovan työn, periksiantamattomuuden ja tulevaisuudenuskon ansiosta. Nyt olemme moderni kehittäjäkunta, jossa on hyvät peruspalvelut sekä monipuolista ja korkeatasoista vientiteollisuutta. Meillä on kaikki eväät ja mahdollisuudet myös tulevaisuudessa säilyä yhtenä maailman parhaista paikoista elää, asua ja yrittää.”

150vjuhlat-2

Emerituspiispa Eero Huovinen pohti juhlapuheessaan perinteisten hyveiden – viisauden, oikeamielisyyden, rohkeuden ja maltin – sekä niiden kautta syntyvän yhteishengen merkitystä kunnalle: ”Hyveitä ei ole tarkoitettu keskinäisen vertailun mittareiksi. Pikemminkin on niin, että hyveistä puhuminen ajaa meidät tutkistelemaan itseämme ja ymmärtämään toisiamme. Uskon, että hyveiden miettiminen ohjaa meitä myös lähemmäs toisiamme. Hyveiden noudattaminen hitsaa yhteisöjä ja erilaisia kuntia yhteen. Yhteenkuuluvaisuuden henki vahvistuu. Kunnan, maakunnan ja kansakunnan eheys lisääntyy ja hyvä elämä edistyy. Ilman yhteishenkeä mikään kunta tai yhteisö ei selviä.”

Nuorten tervehdyksen esittänyt Petri Pesonen kiitteli puheessaan kunnan ja seurakunnan nuorisotyöntekijöitä, jotka mahdollistavat monenlaista vapaa-ajan toimintaa nuorille. Hän muistutti myös, että kansainvälistyvässä ja digitalisoituvassa maailmassa Suomussalmen on pysyttävä mukana kehityksessä ja pidettävä huolta tasokkaasta koulutuksesta. Pesonen toivoi myös, että nuorten ääni saataisiin entistä paremmin kuuluviin kunnan päätöksenteossa: ”Se, että nuoria kuunnellaan jo nyt, valaa nuoriin uskoa tulevaisuudesta täällä.”

Lue myös: Matkaoppaamme tulevaisuuteen – Suomussalmen uusi kuntastrategia

Valtuuston juhlakokous 6.10.2017

Vintage Suomussalmi -näyttelyn avajaiset 6.10.2017

Kansanjuhla 7.10.2017

Suomussalmen 150-vuotisjuhlat 8.10.2017

Teksti ja kuvat: Suvi Koskela / Suomussalmen kunta. Mikäli haluat kuvia omaan käyttöösi, ota yhteyttä suvi.koskela@suomussalmi.fi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.