Minun Suomeni, minun Suomussalmeni -näyttely teatteri Retikassa

minunsuomeninayttely

Yksityiskohta ”Minun Suomeni, minun Suomussalmeni” -teoksesta. Kuvaaja: Tuula Heikkinen.

Teatteri Retikan tiloissa Suomussalmella järjestetään 17.11–31.12.2017 välisenä aikana ”Minun Suomeni, minun Suomussalmeni” – valokuvanäyttely osana Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

”Minun Suomeni, minun Suomussalmeni” -näyttely käsittelee Suomea ja suomalaisuutta kainuulaisen ihmisen silmin. Suomussalmelainen paikallisidentiteetti heijastuu vahvasti Suomen yhteiseen historiaan esimerkiksi Suomussalmella vuonna 1917 pidetyn kansalaiskokouksen itsenäisyysjulistuksen tai Raatteentien kautta.

Näyttelyssä pohdimme, mikä Suomussalmen historiassa määrittää meitä tänä päivänä. Samaan aikaan etsimme niitä valokuvia, jotka kertovat jotain olennaista tästä päivästä tai kuvia, jotka määrittävät Suomussalmen ja Suomen vaihtoehtoisia tulevaisuuksia. Haluammekin pysähtyä miettimään, mitä Suomi ja Suomussalmi juuri minulle merkitsevät. Mitä ajatuksia ja tunteita kuva tämän päivän Raatteentiestä herättää? Entä kuva korpisuosta, tyhjästä liikehuoneistosta, pannukahvista nuotiolla tai kanssaihmisestä kaupan edessä? Miltä arki näyttää Kainuun perspektiivistä, minkälaisia ihmisiä ja paikkoja siellä näen tai mitä palveluja käytän?

Näyttelyn taiteilijat toimivat Sosiaalisen osallisuuden ja työllisyyden kehittämishanke Kujelmassa, mutta muuten ryhmäläisten välillä löytyy paljon eroja. Ripustamme näyttelyn kuvat sekaisin, jolloin näyttelyn valokuvat voivat luoda dialogia erilaisten näkökulmien välille; Mahdollistaa erilaisten puolien esilletuonnin, mutta myös yhteneväisyyksien löytymisen.

Kujelma on Euroopan sosiaalirahaston ja Suomussalmen kunnan rahoittama hanke, jota hallinnoi Suomussalmen kunta. Hankkeen tavoitteena on tukea asiakkaiden osallisuutta ympäröivässä yhteiskunnassa. Lähtökohtana on työllistymisen esteiden ja syrjäytymisen poistaminen taide- ja luontopohjaisten menetelmien, palveluohjauksen ja arjen tukemisen keinoin.

Näyttelyn taiteilijat: Tuula Heikkinen, Martti Juntunen, Jani Kinnunen, Niko Kyllönen, Saija Manninen, Tapani Manninen, Matti Moilanen, Väinö Moilanen, Reetta Partanen, Eero Riihelä, Anneli Seppänen ja Kirsi Sahrman-Hauhia.

Minun Suomeni, minun Suomussalmeni 17.11–31.12.2017
Teatteri Retikka, Jalonkatu 1, 89600 Suomussalmi
Avajaiset ovat to 16.11. klo 15–17.

Valokuvanäyttelyyn voi käydä tutustumassa Retikan aukiolojen puitteissa.

Lisätietoja Kujelman taideohjaaja Reetta Partaselta puh. 044 777 3124 tai reetta.partanen@suomussalmi.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.