Korpikatraan nuori lampuri uskoo yrittäjyyteen

korpikatras-1

Korpikatraan tilalla on noin sata Oxford Down -rotuista lammasta.

Kotitilalleen palannut ja Korpikatraan perustanut Saija Helttunen on poikkeus Kainuun maaseudulla. ”Yrittäjät pitävät maaseudun elinvoimaisena”, pitkäaikaista unelmaansa elävä nuori lampuri toteaa. Saija Helttusen ja Mikko Mattilan Korpikatras sai tänä vuonna Kainuun Maistuvin maaseutuyritys -palkinnon.

Korpikatraan tarina alkoi, kun lampuri Saija Helttusen isoisoisä tuli rengiksi näljänkäläiseen maataloon. Tila periytyi lapsettomalta pariskunnalta Helttusten suvulle. 2012 Saija Helttunen muutti takaisin kotitilalleen vuosien jälkeen, ja pian tämän jälkeen tehtiin tilan sukupolvenvaihdos. Nuori yrittäjä on poikkeus kainuulaisella maaseudulla, mutta hyvin käyntiin lähtenyt Korpikatras on saanut jo maakunnallista tunnustusta. Kuinka tähän päädyttiin?

korpikatras-5

Lampuri Saija Helttunen viihtyy maalla.

”Muutin 16-vuotiaana lukioon Suomussalmelle ja siitä Kajaaniin opiskelemaan tradenomiksi. Työskentelin paikallisessa osuuskaupassa ravintolan esimiehenä. Olen silti aina halunnut palata kotitilalleni”, Helttunen kertoo. Vanhempien pitämä lypsykarja ei kuitenkaan tuntunut omalta. Helttunen opiskeli maatalousalan perustutkinnon työnsä ohessa ja erikoistui lampaiden hoitoon. Opiskelun aikana muotoutui ajatus omasta lammastilasta.

Elämä Näljängällä on vastannut odotuksia, mutta liiketoiminta on hakenut muotoaan alkuvuosina. ”Olen elänyt täällä yli puolet elämästäni ja tiesin muuttaessa, mihin tulen. On oma valintani, että on omaa rauhaa, mutta syrjässä palveluista”, Helttunen kertoo. ”Parasta on, kun koirien vapautta ei tarvitse jatkuvasti rajoittaa, vaan ne saavat käyttäytyä lajityypillisellä tavalla.”

korpikatras-4

Talvisaikaan lammastilalla on rauhallisempaa.

”Mitä tahansa yritystä perustaessa visio on alussa eri, kuin miksi käytäntö muokkaa toimintaa. Puodin perustaminen ei kuulunut alkuperäiseen suunnitelmaan.” Sopivan toimitilan ja työntekijän löytyminen toi Korpikatraan tuotteet Suomussalmen keskustaan asiakkaiden ulottuville. Lisäksi näljänkäläistä karitsaa myydään REKO-lähiruokapiirin kautta, suoraan tilalta ja joillekin ravintoloille.

Puodin palveluihin kuuluu karitsatuotteiden ohella lemmikkiruuan jälleenmyyntiä, korjausompelua ja kauneushoitoja. ”Pienellä paikkakunnalla pelkkä lihakauppa ei kannata, mutta kiinteä puoti on silti helpompi asiakkaille”, Helttunen perustelee monitoimiliiketilaansa.

Vaikka maatilan elämä oli ennestään tuttua, lammaskarjan paimentaminen eroaa Helttusen lapsuudenkodin rutiineista. ”Lammastilalla vuosikierto on erilainen kuin lypsykarjan kanssa. Lehmät pitää lypsää joka päivä, mutta lammastilalla on karitsa-aika keväällä, peltotöitä kesällä ja talvella hiljaisempaa.” Lampaiden ja paimenkoirien lisäksi Helttusen tilalla asuu ankkoja, kanoja ja kolme lehmää ”lemmikkistatuksella”.

korpikatras-8

Korpikatraan Puodissa myydään muun muassa lampaanlihatuotteita, villalankoja ja taljoja.

Tänä vuonna Korpikatras on palkittu Kainuun Maistuvin maaseutuyritys -palkinnolla. Palkinnon saajan valitsi asiantuntijaraati saapuneiden ehdotusten perusteella. ”Kyllähän se mieltä lämmittää”, Helttunen toteaa. ”En edes tiennyt, että olemme ehdolla. Oli yllätys saada jo tässä vaiheessa tällaista tunnustusta, kun vasta neljäs toimintavuosi on menossa. Alusta asti ajatukseni on ollut tehdä laatu edellä, joten kai tässä oikealla tiellä ollaan. Palkinto tukee omaa markkinointiamme.”

”Yrittäminen on se, millä maaseudulla voi elättää itsensä ja perheensä. Maaseutu kaipaa yrittäjiä tuomaan elinvoimaa”, Helttunen sanoo terveisinä maalle muuttoa harkitseville. ”Kannattaa ottaa selvää asiakaskunnasta. On eri asia olla yrittäjä Kainuun kuin Etelä-Suomen maaseudulla, sillä välimatkat ja asiakasmäärät ovat niin erilaiset. Pitää olla valmis liikkumaan itse asiakkaiden luo. Tilaa täällä kyllä riittää – jos tykkää ihmisvilinästä, ei ehkä kannata lähteä.”

korpikatras-7

Piina (etualalla) ja Taikuri kumppaneineen saava temmeltää vapaana pihapiirissä.

korpikatras-3

Villavat lampaat viihtyvät ulkona pakkasellakin.

korpikatras-2

Entisellä lypsykarjatilalla asuu nykyisin kolme lehmää.

korpikatras-6

Helttusten tilan pihasta avautuu upea maisema.

Teksti ja kuvat: Suvi Koskela.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.