Digitaalisuus ja väestökehitys puhuttivat kyläparlamentissa

kylaparlamentti_15112017-2

Suomussalmen kyläparlamentti kokoontui keskiviikkona 15.11. Raatteen Portissa vaihtamaan kylien kuulumisia ja pohtimaan tulevaisuuden näkymiä. Kahdesti vuodessa kokoontuvan kyläparlamentin tarkoitus on toimia kylien asukkaiden sekä kunnan ja hankkeiden edustajien kohtaamispaikkana. Keskiviikkona paikalla oli yhdentoista kyläyhdistyksen edustajia sekä Kainuun Nuotta ry:n Veli-Matti Karppinen, Harvaan asutun maaseudun verkoston Tarja Lukkari sekä Elävä Kainuu Leader ry:n hankeneuvoja Paula Seppänen kertomassa hankkeiden mahdollisuuksista kylien kehittämiseen.

Kyläyhdistysten toiminta, väestön ikääntyminen ja digitaaliset palvelut puhuttivat kyläparlamentissa. Kaikista kyläyhdistysten puheenvuoroista välittyi vahva yhdessä tekemisen henki. Kyläyhdistykset järjestävät tapahtumia rantakalailloista pilkkikisoihin ja joululaulutapahtumista jumpparyhmiin ympäri vuoden. Talkoilla on syntynyt myös useita kyläkirjoja, kylien yhteisiä tiloja on kunnostettu ja joitakin Metsähallituksen retkeilyreittejä on siirtynyt tänä vuonna kyläyhdistysten talkoovoimin ylläpidettäviksi. Hossan kansallispuiston herättämä kiinnostus alueeseen näkyi kuluneena kesänä lähikylien elämässä.

Moni kyläyhdistysten edustajista kertoi väestön ikääntyvän ja vähenevän kylillä, mutta osa kertoi myös uusista asukkaista, jotka ovat muuttaneet Suomussalmelle sukujuurten tai luonnonrauhan perässä. Myös mökkiläisiä ja kesäasukkaita on pyritty houkuttelemaan mukaan kylätoimintaan. Suomussalmen kunnan hallintojohtaja Eija Väätäisen mukaan väestön ikääntyminen koskettaa koko kuntaa: ”Tämä on haaste, muttei mikään este. Se on vain otettava huomioon.”

Digitaalisuus nähtiin parlamentissa mahdollisuutena kehittää kylätoimintaa ja kylien palveluita. Verkossa tapahtuvan kanssakäymisen avulla välimatkojen merkitys pienenee. Kylät saavat mahdollisuuden verkostoitua keskenään ympäri Suomea ja erilaisten etäyhteydellä toteutettavien palveluiden saatavuus syrjäseuduilla paranee. Esimerkiksi Kiannan kyläseura järjestää video-ohjattua jumppaa kyläläisille ja Pyhäkyläseura ry:n verkkosivuja pitää yllä turkulainen kesäasukas.

Kainuun Nuotta ry:n huhtikuussa aloitettu Rajaton verkosto -hanke tarjoaa maaseudun asukkaille neuvontaa ja valmennusta digitaalisten palveluiden käyttöön. Hankkeeseen haetaan edelleen pilottikyliä. Hankeneuvoja Paula Seppänen kannusti kyliä hakemaan rahoitusta digitaalisten palvelujen käyttöön tarvittaviin laitehankintoihin Elävä Kainuu Leader ry:ltä, joka on juuri saanut lisärahoitusta maa- ja metsätalousministeriöltä. Harvaan asutun maaseudun verkoston Tarja Lukkari haastoi Suomussalmen kylät mukaan Suomen Älykkäin kylä -kilpailuun, jonka tarkoitus on innostaa kyliä kehittämään digitaalisia palveluita.

Kylien yhteisten kokoontumispaikkojen puute tai huono kunto sekä kulkuyhteydet huolestuttivat kyläyhdistysten edustajia ja kunnalta toivottiin apua. Vireillä olevassa kunnan Kylähankkeessa on kuultu kuntien kehittämistarpeita ja käytännön toteutusta pohditaan parhaillaan. Kunnanjohtaja Asta Tolonen vakuutti, että Suomussalmella halutaan edelleen panostaa kyliin ja entiset kyläavustukset on turvattu myös ensi vuoden budjetissa. Lisäksi kunnanvaltuusto on tehnyt periaatepäätöksen kylien kehittämisrahaston perustamisesta. Tarkemmat ohjeet avustusten hakemisesta rahaston kautta kerrotaan, kun rahaston toiminta saadaan käytiin. Sivistysjohtaja Sirpa Mikkonen muistutti, että kunnan järjestämiä koulukyytejä voivat hyödyntää muutkin kylän asukkaat, mikäli autoihin mahtuu.

kylaparlamentti_15112017-1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.