Musiikkia, teatteria ja valotaidetta itsenäiyyspäivän juhlissa

itsenaisyyspaiva_suomussalmella_2017-9

Suomen 100. itsenäisyyspäivää vietettiin Suomussalmella asiaankuuluvan juhlavasti. Etenkin itsenäisyyspäivän juhla liikuntahallilla, jossa nähtiin Ylä-Kainuun Yrittäjänaisten esitys Rakkaudentunnustus isänmaalle, keräsi runsaasti yleisöä.

Suomussalmen lukio vietti lakkiais- ja itsenäisyysjuhlaansa tiistaina 5.12. liikuntahallilla. Musiikki- ja runoesitysten saattelemana rehtori Julia Pohjanoja-Kela lakitti neljä uutta ylioppilasta. Juhlapuheesta vastasi Ruhtinansalmen rintamaveteraanien puheenjohtaja, pitäjänneuvos Eero Seppänen. Nivan koulun itsenäisyysjuhlaan maanantaina 4.12. osallistui noin 80 henkeä.

lukion_itsenaisyyspaiva_2017-1

uudet_ylioppilaat_syksy2017-2

Syksyn 2017 uudet ylioppilaat saivat lakkinsa lukion itsenäisyyspäivän juhlassa. Kuvat: Risto Moilanen.

nivankoulu_itsenaisyysjuhla_2017_1-1

Nivan koulu oli koristeltu näyttävästi itsenäisyyspäivää varten.

Tiistai-iltana Suomussalmen kirjaston koko kansan Linnanjuhlien etkoilla laulettiin suomalaista kevyttä musiikkia sadan vuoden ajalta. Yhteislaulun jälkeen The Heater jatkoi iltaa kansainvälisemmällä musiikilla: ”Suomihan on kansainvälinen maa”, yhtyeen laulaja Vesa Rannikko totesi. Etkojen ollessa käynnissä kylpylä Kiannon Kuohujen julkisivu valaistiin sinivalkoisin värein ja siniristiliput nousivat useisiin valaistuihin lipputankoihin ympäri pitäjää.

itsenaisyyspaiva_suomussalmella_2017-11

Sanna Heikkinen ja Tapani Hyvönen vetivät yhteislaulua kirjaston etkoilla.

itsenaisyyspaiva_suomussalmella_2017-16

Kiannon Kuohut sai sinivalkoisen valaistuksen.

Itsenäisyyspäivän aamu valkeni raikkaassa pakkassäässä. Suomussalmen kirkon pihamaalle oli kerääntynyt suuri joukko yleisöä seuraamaan seppeleenlaskua sankarihaudoille ja muistamaan sodissa kaatuneita.

itsenaisyyspaiva_suomussalmella_2017-19

Seppeleet laskettiin sankarihaudoille kirpeässä talvissäässä.

Itsenäisyyspäivän juhlassa liikuntahallilla juhlapuheen piti Kainuun prikaatin everstiluutnantti Marko Palokangas, joka puhui juhlavuoden yhdessä-teeman ajankohtaisuudesta: ”Olemme valmiita kohtaamaan valoisan tulevaisuuden vapaana itsenäisenä kansakuntana, yhdessä.” Palokangas muistutti myös, miksi sotien muistaminen itsenäisyyden juhlapäivänä on tärkeää: ”Historian tutuksi ja ymmärretyksi tekeminen on parasta rauhantyötä.”

itsenaisyyspaiva_suomussalmella_2017-29

Everstiluutnantti Marko Palokangas puhui itsenäisyyspäivän juhlassa.

Nuorten tervehdyksen juhlaan toi Petri Pesonen, joka pohti itsenäisyyden ja suomalaisuuden merkitystä: ”Suomalaisuus on hienoa juurikin siksi, koska suomalaisuus on moneksi. Sisu, porot ja edelläkävijä. Suomi on kaikkea tätä. Suomi on ennen kaikkea tasa-arvon, koulutuksen, oikeudenmukaisuuden ja demokratian kehto. Juhlimme tänään sitä.”

Juhlan pääohjelmanumero, Ylä-Kainuun Yrittäjänaisten Rakkaudentunnustus isänmaalle -esitys, oli koskettava ja ajatuksia herättävä kertomus rajaseudun naisten kokemuksista sota-aikana. Tositarinoihin pohjautuva näytös koostuu lyhyistä näytelmäkohtauksista ja lauluista, jotka soivat surua, pelkoa ja kaipuuta, mutta myös iloa, sisua ja uskoa tulevaisuuteen vaikeuksien keskellä.

itsenaisyyspaiva_suomussalmella_2017-47

Rakkaudentunnustus isänmaalle -esitys kertoo rajaseudun naisten elämästä sota-aikana.

Kuvagalleria: Suomen 100. itsenäisyyspäivän juhlat Suomussalmella

Kuvat: Suvi Koskela / Suomussalmen kunta. Kuvia voi tiedustella toimitukselliseen käyttöön suvi.koskela@suomussalmi.fi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.